събота, 22 октомври 2016 г.

Осиновени недоволстват от промените в Семейния кодекс

Категорично несъгласие с миналите на първо четене в НС промени в Семейния кодекс изразиха членове на гражданското сдружение „Къде си?“, в което членуват над 2 300 мъже и жени, издирващи биологичните си родители.
Според Ивелина Стоянова, която след продължило 20 години дирене най-после успяла да открие истинската си майка, нищо от техните предложения за промени не е било прието. Нещо повече, още повече се усложнил пътят за достигане до истината за произхода им, след като депутатите приели изискването предварително да бъдат уведомявани „татковците и майките“, зарязали рожбите си в миналото.

„Ние искаме едно – единствено нещо – да ни бъде разрешено да се запознаем с документацията по осиновяването ни. Причините да го желаем са многобройни, но сред тях особено важна е информацията за евентуално наследствени заболявания. Липсата й може да се окаже дори фатална за нашите собствени деца или внуци...“, коментира Стоянова.

По думите й за двете години от регистрацията на сдружение „Къде си?“ около 250 души са успели да стигнат до биологичните си родители. В 90 на сто от случаите обаче майките отказвали да се срещнат с децата си, показвала нерадостната статистика.

Обединените в сдружение „Къде си?“ направиха в четвъртък пореден жест към децата в Старозагорския Медикосоциален дом, като дариха храни, памперси и дрешки на стойност 900 лв. Парите били събрани само за месец след покана в затворената Фейсбук страничка на сдружението.
160 са настанените в Старозагорския дом момиченца и момченца на възраст от месец до 7 години, които са с тежки здравословни проблеми и увреждания.Те пристигат тук на практика от цялата страна.
По думите на директора, д-р Георги Узунов въпреки тежкото здравословно състояние на децата от заведението, случаите на осиновяване не били изключения.

източник Христо Христов, Монитор: http://www.monitor.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар