четвъртък, 29 септември 2016 г.

СЪС ЗАКОНОВА ПРОМЯНА ОСИНОВЕНИТЕ ЩЕ РАЗБИРАТ КОИ СА БИОЛОГИЧНИТЕ ИМ РОДИТЕЛИ




Със законова промяна осиновените ще разбират кои са биологичните им родители


Преди близо 2 години зам. мин. на правосъдието г-жа Мичева обеща на "Сдружение на осиновените Къде си ?" пред Господари на ефира, че чл.105 от СК за разкриване произхода на осиновените лица ще се промени. Беше на мнение, че е остарял и трябва да се вземе пример от другите Европейски страни.
След близо 2 години г-жа Мичева заявява, че си е спазила обещанието, НО дали е така. Да видим !!!

1- Сегашният закон гласи, че ако имаш важни обстоятелства ще имаш право да разбереш произхода си, СЪДА ЩЕ ПРЕЦЕНИ дали ги имаш тези важни обстоятелства.
В предложените промени от г-жа Мичева пише, че съвета за достъп до информация за произход ще решава. Как ще се одобрява не се знае.

2- Сегашният закон гласи, че биологичните родители се уведомяват и разкриването на произхода се извършва само с тяхно съгласи .
В предложените промени от г-жа Мичева пише. че разкриването на произхода ще става само със съгласието на биологичната майка.

Ние от Къде си питаме: Как по точно г-жо Мичева си спазихте обещанието?
С какво е по-различен новият текст от сегашния ?
Разликата е само тази, че съда е заместен от съвет и от НПО-та!!!!
Срамота е да се подигравате с осиновените в България, а ние разчитахме на вас !!!!!


Една от администраторите на групата "Къде си ?"-Дарина Атанасова разказва

О Т К Р И Т А
____________
Една от администраторите на групата "Къде си ?"-Дарина Атанасова

"Дойде деня и аз да се похваля с нещо положително . Днес следобед цял ден бях с моите братя. Мога само да кажа, че това е най-хубавото нещо, което ми се случи в цялата тази моя история.
Те са просто чудесни. И тримата ме приеха с отворени обятия и са много щастливи, както и аз. Запознаха ме и с леля ми, на биологичния баща сестрата, тя също много добре ме посрещна. Каза, че брат и /биологичния баща/ е разказвал, че има дъщеря, но не са му вярвали. Мислили са, че ги будалка.
Накрая не можахме да се разделим.
Това беше един от най-хубавите дни в живота ми.
Чувствам се много, много щастлива. Имам си това, за което винаги съм си мечтала. Мечтата ми беше да имам брат, а сега имам не 1, а цели трима.
Най-прекрасните братя, за които човек може да си мечтае!"

сряда, 14 септември 2016 г.

От „Къде си” искат промяна, а не подмяна

Промяна, а не подмяна. За това се обявяват категорично от сдружение на осиновените „Къде си" по повод готвените промени в Семейния кодекс, за които в момента върви обществено обсъждане.

Реално обаче най-голямата неправителствена организация от обществена полза не е включена в дискусиите, а вероятните причини биха били много. Още повече, че Дарина Атанасова, един от съпредседателите на сдружението получила телефонна заплаха. Но, не това е важното. Според Атанасова и Ивелина Петкова, която е вторият съпредседател на „Къде си", важното е промените да случат и то в полза на трите засегнати страни-осиновени, осиновители и биологични родители.

А осиновените деца искат едно единствено нещо-да открият произхода си, да се срещнат с биологичната си майка, да научат какво се крие зад сухата констатация-биологичен баща-неизвестен. Разкриването на тайната води след себе си много въпроси, смятат Ивелина Петкова и Дарина Атанасова. Споделиха ги в един откровен разговор в студиото на Дарик радио Стара Загора.

Чуйте прикачения звуков файл на този сайт: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605440

И Ивелина, и Дарина имат своите истории зад гърба си. Те са осиновени и най-добре биха били полезни на законотворците заради изживяното, заради времето на въпроси и трудното достигане на отговори. И двете жени не крият миналото си, готови са да го споделят за пореден път. Но тяхната мисия е друга-да намерят пресечната точка, която би улеснила трудния процес по разкриването на произхода.

На над 200 човека са помогнали от „Къде си" да се открият за близо три години, а законотворците могат да почерпят опит и идеи от сдружението, защото това което предлагат е онова, от което се нуждаят осиновените.